بيانات

Suriye’nin kuzeyindeki depremin mağdurlarına insani yardım çağrısı

Suriye Sivil Hareketi, Türkiye Cumhuriyeti’ne, 06.02.2023 tarihinde sabah saatlerinde bölgeyi vuran depremin sonucu Suriye’nin kuzeybatısında meydana gelen doğal felaketin etkilerini azaltmaya yönelik gerekli önlemleri, genel olarak Suriye ve özel olarak kurtarılmış bölgeler için uluslararası yardımın kolaylaştırılması ve düzenlenmesine ilişkin yönergelerin uygulanmasına bağlı kalarak gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Depremden etkilenen bölgelerin bazıları Suriye rejiminin kontrolü dışında olduğundan ve bu bölgeler Türkiye Cumhuriyeti’nin aralarında koordinasyona izin verecek kadar yeterli siyasi ve askeri etkiye sahip olduğu yetkililer tarafından yönetildiğinden, Türk Hükümeti’nden şunları yapmasını rica ediyoruz, 

  1. Kızılhaç ve Kızılay gibi afetten etkilenen bölgelere yardım sağlamakla ilgilenen uluslararası insani yardım kuruluşlarının konvoylarının geçişini ve yardım konvoylarının Suriye-Türkiye geçişleri üzerinden etkilenen bölgelere geçişini kolaylaştırması.  
  2. Bağış yapmak isteyenlerden maddi ve ayni bağışların toplanmasını kolaylaştırması, afet bölgelerine sevkini organize etmek ve bir kısmının zimmetine geçirilmesini önlemek için gerekli tedbirleri alması.
  3. Mümkün olduğu kadar Türkiye-Suriye sınırında saha hastaneleri açılması, yaralıların alınması için gerekli tüm tıbbi ekipmanların sağlanması ve yoğun bakım gerektiren ağır yaralıların Türk hastanelerine girişlerinin kolaylaştırılması.
  4. Mağdurların kurtarılmasına ve yaralıların tedavi edilmesine yardımcı olmak için gerekli tıbbi personel veya sivil kurtarma ekiplerinin gönderilmesi.
  5. Suriye’deki yerel yönetimleri, mağdurlara yardım etmek, acılarını hafifletmek ve yardım malzemelerini ayrımcılık yapmadan ve en savunmasız grupların gerektirdiği önceliklere göre dağıtmak için tüm kaynaklarını ve yeteneklerini ortaya koymaya ilzam etmesi.
  6. Suriye’deki yerel makamları ve yönetimleri, mağdurlara yardım etmek ve çalışmaları için gerekli olanakları sağlamak için girmek isteyen uluslararası insani yardım kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya ve herhangi bir insani örgütün girişini engellememeye ilzam etmesi.
  7. Yardımı kullanarak belirli bir siyasi veya dini tutum revaç bulmaması, yardım malzemelerinin ekonomik olarak sömürülmesini önlemesi ve etkilenen bölgelerin sakinlerinden siyasi, askeri veya ekonomik nitelikte hassas bilgiler toplamaması için gerekli önlemler alması.
  8. Felaket nedeniyle evleri yıkılanlar için barınma sağlamaya yardım etmesi. 

 

Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, Suriye sivil hareketi, Özerk Yönetim ve yerel yönetimlerin birbirleriyle olan farklılıklarını bir kenara bırakıp bu felaketle baş etmesi için iş birliği yapacaklarını umuyor, çünkü masum insanların üzerine varil bombaları atan Suriye rejimi, uluslararası toplumun resmi yasal kanallarına göre, kontrolünden kurtarılan bölgelerdeki felaketle baş etmek için yardım talep etmeyecek. Suriye rejimi müdahale etmesi veya yardım teklif etmesi durumunda, bunun arkasında başka amaçları olacaktır. 

 

Hayatta kalacak kadar şanslı olanlara daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir vatan için umut verebileceğinizi umuyoruz. 

Acılarımız ve yaralarımız aynı, Türkiye’ye Geçmiş olsun demek istiyoruz

Suriye Sivil Hareketi Genel Otoritesi  

Pazartesi 06.02.2023 

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

زر الذهاب إلى الأعلى